5 Gezonde shots voor je immuunsysteem

De feestdagen zitten er weer op en we gaan een nieuw jaar in. Waarschijnlijk heb je een lijstje met goede voornemens, waaronder gezonder of actiever leven. Of je hebt er dit jaar voor gekozen om jezelf geen strenge doelen te stellen die je in februari al laat varen, maar bent wel op zoek naar een kleine gezondheid boost na al het ongezonde eten met de feestdagen. Voor beide hebben we goed nieuws, want met deze shots geef je je immuunsysteem een boost!

Inhoudsopgave

Wat is het verschil met een smoothie?

Je vraagt je misschien af waarom je een shot zou maken in plaats van een smoothie. Een shot is over het algemeen geconcentreerder, waardoor je in één slok heel veel vitamines en mineralen binnenkrijgt. Er wordt geen water, sap of melk doorheen gemengd. Bovendien worden smoothies doorgaans gemaakt van een combinatie aan groenten en fruit. Hartstikke lekker, maar te veel fruit zorgt ook weer voor veel suiker. Dat leggen we hier uitgebreid uit. Een shot bestaat meestal enkel uit groenten, of een combinatie aan groenten en kruiden, zoals gember of kurkuma. Als er fruit in zit, is het vaak citrus en maar een kleine hoeveelheid. Dit maakt ze voor de meeste mensen ook zeker geen favoriet. Maar gelukkig sla je ze in één slok achterover. Toch echt geen fan? Neem dan een stukje fruit achteraf, bijvoorbeeld een aardbei of een schijfje citroen alsof het tequila is.

Hoe maak je deze shots?

De shots worden allemaal op dezelfde manier gemaakt. Meng de ingrediënten in de blender en blend het tot een zo glad mogelijk mengsel. Waarschijnlijk blijft er een dik mengsel over met nog wat klontjes, dat is normaal. Daarom wordt door een smoothie vaak vocht gemengd. Om een vloeibaar shotje te krijgen, moet je het mengsel laten uitlekken. Bijvoorbeeld door het in een zeefje te doen en met een lepel of spatel aan te drukken om het vocht eruit te knijpen. Of gebruik een schone doek, zoals een theedoek, en knijp het vocht eruit. Let wel op met de ingrediënten, sommige kleuren krijg je niet meer uit je doek, zoals kurkuma of paprika.

1. Wortel en spinazie

Ingrediënten voor 2 shots:
2 kleine wortels
1 handje spinazie
Optioneel: stukje selderij, komkommer of paprika

Wortel bevat betacaroteen, wat het lichaam om kan zetten in vitamine A. Deze vitamine krijgen we maar weinig binnen en wortel is de beste bron voor deze vitamine. Vitamine A is onder andere nodig voor de gezondheid van je ogen.

Spinazie bevat ijzer, maar niet zo verbazingwekkend veel als vaak wordt gezegd. Wel bevat het ook betacaroteen, waardoor je met deze shot direct de benodigde hoeveelheid binnen krijgt. Verder zitten er enkele B vitamines in die we nodig hebben voor een gezonde huid en gezond haar, zoals vitamine B1 en B11.

2. Wortel, gember en knoflook

Ingrediënten voor 3 shots:
2 kleine wortels
1 cm gember
1 teentje knoflook
1 geperste citroen
1 eetlepel appelazijn (optioneel)

Gember helpt tegen een opgeblazen gevoel en om de balans in de darmen weer een beetje te herstellen. Kortom, na een periode zoals de feestdagen, is dit de perfecte smoothie om je maag weer tot rust te brengen na al het eten met kerst.

Het is alleen niet aan te raden om deze shots te nemen voor je aan het werk gaat, want de knoflook is wel echt sterk. Maar ontzettend gezond, het doodt schimmels en is desinfecterend. Het maakt je lichaam dus van binnenuit schoon.

De citroen zorgt voor een goede dosis vitamine C, want we altijd nodig hebben voor een gezond immuunsysteem en de appelazijn biedt een combinatie aan vitamines en mineralen die het een extra gezonde shot maken.

3. Kurkuma shot

Ingrediënten voor 3 shots:
1 shotglaasje kokoswater
1 cm verse kurkuma of 1 theelepel gedroogde kurkuma
0.5 cm gember (optioneel)
0.5 citroen
1 theelepel honing

Kurkuma is in Nederland niet bijzonder populair, maar wordt bijvoorbeeld in India al jaren gebruikt, zowel in curries als in medicijnen. Er wordt gezegd dat het de kans op hart- en vaatziekten en zelfs kanker kan verminderen. En dat het helpt tegen reumatische klachten. Bewezen is dat het helpt tegen depressieve klachten. Je vraagt je bijna af waarom we dit niet overal in verwerken.

Kokoswater zit vol elektrolyten. Iets wat bijvoorbeeld ook wordt aangeraden bij heftig vocht verlies, ofwel vanwege een buikgriep ofwel vanwege hevig sporten. Zo kan je lichaam sneller herstellen. Ideaal ook voor die brakke ochtend na een feestje, zoals oud & nieuw. Bovendien zit het bomvol mineralen zoals magnesium en calcium.

4. Bieten shot

Ingrediënten voor 3 shots:
1 biet
1 limoen
1 shotglaasje kokoswater
1 theelepel honing

Ook deze shot is fantastisch voor een kater of wanneer je je niet zo goed voelt. Rode bieten helpen namelijk bij het ontgiften van het lichaam en hebben een ontstekingsremmende werking. Dat in combinatie met de herstellende elektrolyten van het kokoswater en de vitamine C boost van limoen, zorgen voor een gigantisch immuunsysteem boost.

5. Spicy shot

Ingrediënten voor 3 shots:
1 citroen
1 Granny Smith appel
2 stengels selderij
1 cm gember
0.5 theelepel cayenne peper

Ben je op zoek naar iets met meer pit? Of heb je een verkoudheid te pakken en kun je wel iets gebruiken om de boel weer open te maken? Dan is dit de perfecte shot. Het kan namelijk slijmoplossend werken en het zorgt dat je gaat zweten, waardoor je de ziekmakende bacteriën sneller uit je lichaam zweet. Het kan ook werken als pijnstiller bij bijvoorbeeld hoofdpijn.

Delen

Meer posts

Van onze blog