5 Heerlijke koffie smoothies

Haal jij het liefst elke dag een heerlijke speciale koffie bij je favoriete koffietentje, maar ben je opzoek naar een goedkoper en/of gezonder alternatief, die je gewoon thuis kunt maken? Dan word je vast blij van deze heerlijke koffie smoothies! Gezonder dan de koffies met siropen en suiker, en natuurlijk een heel stuk goedkoper om zelf te maken. Welke is jouw favoriet?

Speciale koffie, gewoon thuis

Het is echt niet nodig om naar een café te gaan om een heerlijke koffie te krijgen. Je kunt thuis een heel stuk meer met koffie dan alleen zwarte koffie zetten, zelfs als je geen luxe koffiezetapparaat hebt. Wel heb je voor deze smoothies een blender nodig, maar dat spreekt denk ik voor zich met een smoothie.

Inhoudsopgave

1. Espresso haver koffie

Oh, is dit zo’n vegan koffie met havermelk? Nee. Dit is een goedgevulde ontbijt koffie smoothie met koffie en havervlokken. Ideaal dus als je geen tijd hebt voor een goed ontbijt en niet wilt hoeven kiezen tussen het meenemen van koffie of ontbijt. Bij deze smoothie krijg je alles in één.


Ingrediënten voor 2 smoothies:
125 ml melk naar keuze
75 ml Griekse yoghurt (of een plantaardig alternatief)
1 shot espresso (of 2 theelepels oplos-espresso)
50 gr havermout
1/2 banaan
1 eetlepel notenboter naar keuze
1 theelepel cacao poeder (ongezoet)
1/2 theelepel kaneel
5 ijsblokjes
Optioneel: 1 dadel om het zoeter te maken

Heel simpel, gooi alles in een blender en meng tot een glad geheel. Wil je het nog sneller doen? Zet dan de avond van tevoren de ingrediënten al klaar en vries het in (anders wordt de banaan bruin en drapperig). Mix de melk, yoghurt en espresso er nog niet doorheen, dan is het ’s ochtends niet meer lekker. En verse koffie is natuurlijk sowieso het lekkerste.

2. Koffie banaan smoothie

Koffie en banaan? Klinkt misschien niet als een hele logische combinatie. Maar de banaan zorgt ervoor dat je een heerlijk romige smoothie krijgt en de koffie heeft zo’n sterke smaak, dat het flink overheerst. Probeer het zeker eens, want het is een verrassend lekkere combinatie!

Ingrediënten voor 2 smoothies:
125 ml afgekoelde koffie
125 ml Griekse yoghurt
1,5 banaan
1 eetlepel lijnzaad
2 theelepels honing of agave siroop
1/2 theelepel kaneel
1/4 theelepel nootmuskaat
6 ijsklontjes

Wederom een simpele, mix alle ingrediënten samen tot je een heerlijke smoothie hebt. Houd je meer van wat stevige smoothies? Dan kun je ervoor kiezen om 4 ijsklontjes te gebruiken in plaats van 6.

Let wel op, dit recept is met koude koffie. Wil je dit ’s ochtends maken, dan is het aan te raden om ’s avonds al koffie te zetten en dit goed af te laten koelen. Of maak je eigen cold brew koffie. Je kunt gemaakte koffie het beste bewaren in een afgesloten beker of glazen fles.

3. Vanille latte

De liefhebbers van zoete vanille lattes zullen blij zijn met dit gezonde alternatief! Het lekkere is vooral dat je er eigenlijk zelf van alles van kunt maken. Voeg kokos vlokken toe voor een kokos smaak, cacao nips voor een soort chocolate chip idee of 1 á 2 dadels als gezond alternatief voor karamel.


Ingrediënten voor 2 smoothies:
125 ml koffie
125 ml melk naar keuze
1 schep vanille proteïne poeder
30 g ongeroosterde cashewnoten
1 kleine bevroren banaan of 100 gr bevroren zoete aardappel (of een mix)
1 theelepel vanille extract
Snufje zout
3 ijsklontjes

Mix weer in zijn geheel tot een glad mengsel. Mocht de structuur te dik zijn, kun je extra melk toevoegen. Het is aan te raden om geen hete koffie te gebruiken, maar deze iets af te laten koelen. Anders smelten de andere ingrediënten te snel en wordt het juist weer waterig.

4. Bosbessen ontbijt smoothie

Weer een combinatie die je misschien niet zo snel zou verwachten. Maar de smaak van bosbessen gaat juist heel goed samen met de wat bittere smaak van koffie. Door de havervlokken in dit recept is het weer een heerlijke smoothie voor een volledig ontbijt.


125 ml koffie (of je gebruikelijke hoeveelheid oploskoffie)
125 ml melk naar keuze
90 gr hele havervlokken
125 gr verse bosbessen
6 ontpitte dadels

Blend weer alles in één keer samen tot een glad mengsel. Als je niet zo’n zoetekauw bent, kun je wat minder dadels doen. Vervang ze eventueel met een aantal extra bosbessen om wel dezelfde dikte van je smoothie te houden.

5. Warme koffie smoothie

Bovenstaande smoothies worden allemaal gemaakt met ijs. Drink jij je koffie liever warm? Dan is deze smoothie de oplossing.

Ingrediënten voor 2 smoothies:
15 gr (ongeveer 4 blokjes) pure chocolade
125 ml ongezoete melk naar keuze
1 shot espresso
3 eetlepels hele havervlokken
1/2 banaan
8 hazelnoten (het liefst geroosterde zonder vlies)
1 theelepel chia zaad
2 eetlepels koud water

Meng de chocolade, melk en espresso in een schaaltje en warm dit op in de magnetron of op au bain-marie wijze in een pannetje (vul een pannetje met water, hang er een hittebestendig bakje in en kook het water, dit warmt de chocolade op zonder dat het aanbrandt). Zorg ervoor dat het niet te heet is, daar kunnen de meeste blenders niet tegen.

Meng ongeveer 1/5e van het mengsel met de rest van de ingrediënten en blend het door elkaar. Warm de rest van het chocolademengsel nog iets verder op, maar laat het niet koken! Giet het mengsel uit de blender in een kop en roer het warme chocolade mengsel er met een lepel doorheen. En genieten maar!

Vind je het te machtig met donkere chocolade? Blend dan cacao nips mee in plaats van de chocolade. Je warme mengsel wordt dan alleen koffie met melk.

Delen

Meer posts

Van onze blog