5 Warme smoothies voor koude dagen

De winter staat weer voor de deur en dat betekent dat het hard nodig is om zo nu en dan een beetje op te warmen. Je kunt natuurlijk een kopje koffie of thee pakken, een kopje soep maken of een warme comfort maaltijd naar binnen werken. Of nog beter, zo’n heerlijke kop warme chocolademelk maken met een flinke dot slagroom, misschien zelfs met marshmallows of een lading koekjes. Heerlijk voor op de bank met een filmpje. Maar helaas niet heel gezond. Toch pakken we dat in de winter vaak sneller dan bijvoorbeeld een appel. Maar wij hebben de oplossing! Met deze heerlijke warme smoothies kun jij je deze winter op een gezonde manier opwarmen.

Inhoudsopgave

Waarschuwing vooraf:

De meeste blenders zijn niet gemaakt voor warme ingrediënten. Normaal is het lekker gemakkelijk om alle ingrediënten gewoon bij elkaar te gooien in de blender maar dat kan in dit geval dus niet. Gebruik wat afgekoelde ingrediënten en meng daarna pas de warme ingrediënten door je mengsel. Je kunt je smoothie eventueel nog wat opwarmen in de magnetron als je voor je gevoel niet warm genoeg is.

1. Appel, granaatappel en vlierbloesem smoothie

Ingrediënten voor 2 smoothies:
Zaadjes van een halve granaatappel
1/2 theelepel vlierbloesem siroop
1 zoete appel, in partjes
300 ml jasmijn thee – of een andere kruidenthee naar keuze

Met deze heerlijke smoothie, krijg je toch nog je appeltje binnen. Meng de granaatappel, appel en vlierbloesemsiroop met een klein beetje water en afgekoelde thee in de blender. Je kunt de thee en het water van tevoren mengen, zodat de thee automatisch is afgekoeld. Mix het tot een glad mengsel en meng het in een beker samen met de overige thee. Zo gemakkelijk is het om je eigen gezonde fruit thee te maken. Geen kunstmatige theezakjes meer nodig.

2. Sinaasappel, wortel en gember smoothie

Ingrediënten voor 2 smoothies:
(Sap van) 1 grote sinaasappel)
1 theelepel geraspte gember
1 grote wortel, in stukjes
Sap van 1/2 citroen
1 theelepel honing
200 ml gekookt water
50 ml koud water

Gember thee is helemaal hip en natuurlijk op zichzelf al een heerlijk warm makende drank. Maar je moet er maar net van houden, voor veel mensen is het te veel gember. Met deze heerlijke smoothie heb je alle voordelen van de gezonde gember, maar met een meer gebalanceerde smaak. En natuurlijk ook nog eens de vitamines uit sinaasappel en wortel.

Meng de sinaasappelsap, wortel, gember, citroensap, honing en het koude water in de blender. Voeg alvast een beetje heet water toe, maar niet te veel. Blend tot een glad mengsel en mix in een beker met de rest van het hele water. Een perfect winter drankje! Ook lekker met een scheutje rum. Iets minder gezond, maar een heerlijk winter alternatief op een koud biertje.

3. Appel cranberry smoothie

Ingrediënten voor 2 smoothies:
50 g cranberries (of 20 g gedroogde cranberries)
1/4 theelepel kaneel
1 cm geschilde gember
350 ml gekookt water
1 zoete appel, in partjes

Meng 150 ml kokend water met de cranberries, kaneel en gember en laat het zo’n 7-8 minuten staan. Zo trek je er een soort thee van. Meng de thee (met alle ingrediënten er nog in) met de appel in een blender tot een glas mengsel. Als je bang bent dat de thee nog te warm is voor de blender, voeg dan nog wat koud water toe. Giet het mengsel in een glas en meng er 200 ml kokend water doorheen.

4. Warme groene smoothie

Ingrediënten voor 2 smoothies:
30 g boerenkool
1 zoete appel, in partjes
2 ontpitte dadels
1 kopje groene thee

Blend de boerenkool, appel en dadels in de blender met een scheutje water en een klein beetje groene thee. Laat de thee eventueel eerst even afkoelen of meng van tevoren met het water. Blend tot een glad geheel en meng in een glas met verse groene thee.

5. Amandel chocolademelk

Ingrediënten voor 2 smoothies:
15 g pure chocolade
200 ml ongezoete amandelmelk (andere melk kan ook, maar de amandelmelk zorgt hier voor extra smaak)
20 g havervlokken
1/2 rijpe banaan
6 amandelen
5 g chiazaad
20 ml koud water

Toch nog een warme chocolademelk op het lijstje, maar dan gezonder dan uit een pakje. Meng de chocolade en amandelmelk in een schaaltje en warm dit op in de magnetron of op au bain-marie wijze in een pannetje (vul een pannetje met water, hang er een hittebestendig bakje in en kook het water, dit warmt de chocolade op zonder dat het aanbrandt). Laat het niet koken, dan kan het weer niet in de blender.

Meng alle andere ingrediënten in de blender en voeg er ongeveer 1/5e van het chocolademelk mengsel bij. Blend tot een glad geheel en verwarm ondertussen de chocolademelk nog iets meer. Zorg dat het nog steeds niet kookt, dat maakt de smaak er niet beter op. Meng het geblende mengsel in een kop met de chocolademelk en genieten maar! Je kunt er natuurlijk eventueel slagroom op doen of een room likeur doorheen doen voor een iets minder gezonde, maar hele lekkere, versie.

Delen

Meer posts

Van onze blog