De voordelen van bevroren fruit in je smoothie

Smoothies zijn niet alleen heerlijk, maar ook een geweldige manier om een gezonde dosis voedingsstoffen binnen te krijgen. Ze worden vaak bereid met een combinatie van fruit, groenten, zuivel of zuivelvervangers, en andere voedzame ingrediënten. Voor het gemak, worden daar vaak bevroren ingrediënten voor gebruikt. Als je een drukke periode hebt, is het ontzettend gemakkelijk om een lading bevroren ingrediënten in een blender te gooien. Maar hoe zit het eigenlijk met de voedingswaarde van bevroren groente en fruit? En zijn er eventueel andere voor- en nadelen aan een smoothie met bevroren fruit? Dat lees je in dit artikel.

Inhoudsopgave

De voordelen van bevroren fruit in je smoothie

Langer houdbaar
Bevroren fruit is veel langer houdbaar dan vers fruit, waardoor je het gemakkelijk kunt bewaren zonder dat het bederft. Dit is vooral handig als je niet veel tijd hebt om regelmatig vers fruit te kopen of wanneer je houdt van afwisseling en vaak blijft zitten met ongebruikt fruit, omdat je het niet snel genoeg op kunt eten. Het bevriezen van fruit helpt dus ook verspilling te verminderen, omdat je minder rottend fruit hoeft weg te gooien.

Gemak en tijdsbesparing
Bevroren fruit is al schoongemaakt, gesneden en klaar voor gebruik, waardoor het veel gemakkelijker is om je smoothies snel te bereiden. Dit bespaart je tijd en moeite bij het voorbereiden van je smoothies, vooral op drukke ochtenden wanneer je snel een voedzaam ontbijt wilt.

Textuur en dikte
Bevroren fruit geeft je smoothie een dikkere en romigere textuur dan vers fruit. Als je houdt van dikke, ijskoude smoothies, is bevroren fruit een uitstekende optie. Zo’n ijskoude smoothie is natuurlijk vooral lekker op koude dagen. Zo is het ook direct een gezond tussendoortje in plaats van bijvoorbeeld een ijskoud frisdrankje of een mierzoet ijsje om af te koelen.

Behoud van voedingsstoffen
Er werd heel lang beweerd dat verste groenten en fruitsoorten gezonder zijn dan de ingevroren versies. Maar dat blijkt juist niet waar te zijn. Ingevroren fruit wordt direct na de oogst ingevroren, waardoor juist alle vitamines behouden blijven. Het kan namelijk zijn dat overrijp fruit een deel van de voedingsstoffen al kwijt is, en zeker het snijden van fruit zorgt voor het verlies van vitamines. Als je zelf dus een portie fruit snijdt en in de koelkast bewaard, zitten daar minder vitamines in dan de ingevroren versie. Het bevriezen van fruit stopt het rijpingsproces en helpt de voedingsstoffen te behouden totdat je het gaat gebruiken.

Niet seizoen afhankelijk
Bevroren fruit biedt de mogelijkheid om het hele jaar door van bepaalde fruitsoorten te genieten, zelfs als ze niet in het seizoen zijn. Hierdoor kun je het hele jaar door genieten van je favoriete smoothie-ingrediënten zonder afhankelijk te zijn van seizoensgebonden beschikbaarheid.

Is bevroren fruit net zo gezond als vers fruit?

Over het algemeen biedt bevroren fruit vergelijkbare gezondheidsvoordelen als vers fruit. Zoals eerder vermeld, behoudt bevroren fruit veel van de voedingsstoffen tijdens het invriesproces. Er zijn echter enkele kleine aandachtspunten om rekening mee te houden:

Toegevoegde suikers
Sommige commercieel bevroren fruit kan suikers bevatten om de smaak te verbeteren of de houdbaarheid te verlengen. Let daarom op de ingrediëntenlijst en kies bij voorkeur bevroren fruit zonder toegevoegde suikers. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld vruchtenpuree, wat ook vaak ingevroren gekocht kan worden en meestal helaas geen pure puree is.

Vitaminen C en B6
Deze vitamines kunnen enigszins afnemen tijdens het invriezen en ontdooien van fruit, maar over het algemeen is het verlies niet significant. Het variëren van je fruitkeuze kan helpen om een breed scala aan voedingsstoffen binnen te krijgen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor je andere maaltijden en snacks van de dag. Als je gevarieerd eet, krijg je vanzelf genoeg vitamines en mineralen binnen.

Persoonlijke voorkeur

Uiteindelijk is het vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. Sommigen vinden zo’n ijskoude smoothie helemaal niet lekker. Dan kun je natuurlijk je fruit eerst laten ontdooien, of dus gewoon voor vers fruit gaan. Bovendien kan de smaak wat verschillen. Vooral wanneer een vrucht in seizoen is, bars het van de smaak. De ingevroren versies zijn soms vrij vroeg ingevroren, waardoor ze vol zitten met vitamines, maar ook net iets minder lang gerijpt hebben dan de verse producten. Buiten het seizoen zijn de ingevroren versies dan een prima oplossing, maar tijdens het seizoen wil je dan wellicht liever kiezen voor een heerlijk zoete verse versie.
Maar je weet nu dus dat de ingevroren alternatieven niet ongezonder zijn. Dus kies het fruit dat voor jou het gemakkelijkste of lekkerste is! Heb je weinig tijd, dan is ingevroren fruit altijd een goede optie voor een snelle, heerlijke, gezonde smoothie.

Delen

Meer posts

Van onze blog