Hoe maak je een smoothie bowl?

Smoothie bowls zijn de laatste jaren steeds populairder geworden als gezond ontbijt of heerlijk verfrissend tussendoortje. Ze zien er niet alleen leuk uit, maar zijn ook supergezond. Maar hoe maak je een smoothie bowl? Dat leggen we je stap voor stap uit.

Inhoudsopgave

Waarom zijn smoothie bowls gezond?

Smoothies in z’n algemeen zitten bomvol vitamines en mineralen. Uiteraard afhankelijk van wat je er aan ingrediënten in verwerkt. Maar de meningen zijn er soms over verdeeld of zo’n gepureerde versie van groente en fruit wel gezond is. Zeker als ontbijt, heeft je lichaam meer baat bij een maaltijd waar het voor aan het werk moet, om dus ook wakker te worden. Smoothie bowls zijn niet alleen een gepureerde smoothie, maar worden gedecoreerd met verschillende toppings. Naast dat dat er leuk uitziet, zet het dus ook je darmen aan het werk, waardoor het net even iets gezonder is dan een gewone smoothie. Hier leggen we daar meer over uit.

Stap 1: Basis voor de smoothie bowl

Het eerste dat je nodig hebt voor je smoothie bowl is natuurlijk de basis. Een goede basis zorgt voor de juiste structuur van je bowl. Je wilt uiteraard niet dat je smoothie bowl te waterig wordt, dus een goede basis voor een smoothie bowl is bevroren fruit. Vooral bananen zijn populair, omdat ze van zichzelf zoet zijn en een romige structuur geven. Snijd een paar rijpe bananen in plakjes en vries ze in voor gebruik. Je kunt ook andere bevroren vruchten zoals bessen, mango of ananas toevoegen om verschillende smaken te creëren.

Stap 2: Groenten en superfoods

Het toevoegen van groenten aan je smoothie bowl is een geweldige manier om extra voedingsstoffen binnen te krijgen. Met de juiste verhoudingen, proef je hier verder niks van. Spinazie, boerenkool of bieten zijn populaire keuzes. Voeg ook superfoods toe zoals chiazaad, lijnzaad of hennepzaad om je bowl te verrijken met omega-3 vetzuren en vezels.

Stap 3: Voeg vloeistoffen toe

Omdat je begint met bevroren fruit, kan je smoothie vrij dik worden. Sommigen vinden dat lekker, maar om het toch iets vloeibaarder te maken, kun je er verschillende vloeistoffen aan toevoegen. Hier verander je de smaak ook weer iets mee. Zo kun je bijvoorbeeld kokosmelk of kokoswater toevoegen om het een meer tropische smaak te geven. Of kies voor amandelmelk voor een nootachtige smaak of ga voor een gewone melk of yoghurt. Vruchtensappen of gewoon water zijn ook goede opties. Begin met een kleine hoeveelheid vloeistof en voeg indien nodig meer toe om de gewenste dikte te bereiken.

Stap 4: Smaakmakers en zoetstoffen

Om je smoothie bowl extra smaakvol te maken, kun je verschillende smaakmakers en zoetstoffen toevoegen. Een snufje kaneel, een lepel rauwe cacaopoeder, een scheutje vanille-extract of een theelepel honing kunnen de smaak een flinke boost geven en het een hele andere ervaring geven. Gooi er uiteraard niet hele eetlepels suiker door, want dan is het niet meer gezond. Rijp fruit is van zichzelf al vrij zoet, maar kies anders dus voor natuurlijke zoetstoffen zoals honing of agave.

Stap 5: Mixen

Je kunt het mengsel in stapjes maken, of alle ingrediënten in één keer mixen. Let er wel op dat je een goede blender moet hebben wil je het bevroren fruit mengsel eerst maken. Niet elke blender kan zoveel bevroren ingrediënten aan. Als je alles in één keer mixt, zorg dan dat je begint met een kleine hoeveelheid vloeistof, zodat het niet te vloeibaar wordt. Je kunt altijd extra toevoegen, maar het er uiteraard niet meer uithalen als het teveel was.

Stap 6: Toppings

Smoothie bowls zijn grotendeels populair omdat ze er zo lekker uitzien met de leuke toppings. Maar het maakt je smoothie dus ook een stuk gezonder en kan veel met de smaak doen. Denk bijvoorbeeld aan noten of kokos snippers die meteen een hele andere smaak aan je smoothie geven. Of juist vers fruit, voor een extra frisse smaak. Granola is een goede optie als je meer vezels aan je smoothie toe wilt voegen en een lekkere bite wilt. De mogelijkheden zijn eindeloos, probeer vooral uit wat voor jou de lekkerste combinatie is.

Een voorbeeld smoothie bowl

Aardbei-banaan smoothie bowl
Ingrediënten voor 2 smoothie bowls:

2 bevroren rijpe bananen
1 kopje bevroren aardbeien
1/2 kopje amandelmelk
1 eetlepel chiazaad
Een handvol verse aardbeien (voor de topping)
Gehakte amandelen (voor de topping)
Kokosvlokken (voor de topping)

De combinatie van banaan en aardbei maken dit een heerlijk zoete smoothie, maar door amandelmelk en kokosvlokken toe te voegen geef je er een hele andere smaak aan. Je maakt zo eenvoudig een zoete fruit smoothie tot een heerlijk tropische maaltijd. Je zou er nog wat granola aan kunnen toevoegen voor de extra vezels, maar de heerlijke bite haal je natuurlijk al uit de amandelen en kokosvlokken.

Delen

Meer posts

Van onze blog