Plantaardige melk of vruchtensap in je smoothie?

We zijn ons tegenwoordig steeds meer bewust van wat gezond en ongezond is, maar ook wat goed en slecht is voor de wereld. Wij proberen zoveel mogelijk bewuste keuzes te maken voor onze smoothiebarren en kiezen daarom voor plantaardige melk of vruchtensappen als de basis van de smoothies. In dit artikel zullen we verschillende plantaardige melk vergelijken met vruchtensappen in smoothies, en hun voedingswaarde bespreken om te bepalen welke optie het meest geschikt is voor verschillende behoeften en voorkeuren.

Inhoudsopgave

Plantaardige melk

Amandelmelk: Amandelmelk is een van de meest populaire plantaardige melkopties. Het is rijk aan vitamine E, onverzadigde vetten en calcium. Amandelmelk heeft een milde en nootachtige smaak die goed samengaat met verschillende smoothie-ingrediënten.

Havermelk: Havermelk is een romige en zoete optie die wordt gemaakt van haver. Het is van nature zoet en bevat vezels, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering.

Sojamelk: Sojamelk is een uitstekende bron van eiwitten en bevat alle essentiële aminozuren. Het is ook rijk aan calcium en vitamine D.

Kokosmelk: Kokosmelk wordt verkregen uit het vruchtvlees van de kokosnoot en heeft een rijke en romige textuur. Het is een uitstekende bron van gezonde vetten, vooral middellange keten triglyceriden (MCT’s), die snel als energie kunnen worden gebruikt. Kokosmelk voegt een heerlijke tropische smaak toe aan smoothies en is bijzonder geschikt voor het maken van exotische smoothiecombinaties.

Kokoswater: Kokoswater is het natuurlijke vocht dat zich in jonge groene kokosnoten bevindt, en daarmee dus eigenlijk geen melk alternatief, maar wel ontzettend lekker in je smoothies. Het is laag in calorieën en een uitstekende bron van elektrolyten, zoals kalium en natrium, wat het een geweldige keuze maakt voor hydratatie na het sporten. Hoewel kokoswater minder romig is dan kokosmelk, voegt het een verfrissende en subtiele kokossmaak toe aan smoothies.

Vruchtensappen in smoothies

Traditionele vruchtensappen, zoals sinaasappelsap, appelsap, druivensap en andere vruchtensappen, worden al jaren gebruikt als basis voor smoothies. Deze sappen zijn natuurlijk zoet en bieden een scala aan vitamines en mineralen afkomstig van de vruchten. Het nadeel van deze vruchtensappen is dat het vaak geconcentreerd sap is, waardoor het veel goede voedingsstoffen mist. Zo mist het vaak de vezels en zit er meer suiker in dan wanneer je de vruchten toe zou voegen.

Voedingswaarde van vruchtensappen in smoothies

De vruchtensappen bevatten meestal nog wel vitamines en mineralen, alhoewel soms kunstmatig toegevoegd. Maar het ontbreken van vezels kan leiden tot een snellere stijging van de bloedsuikerspiegel. Een alternatieve oplossing hiervoor kan zijn om zelf vers sap te maken en dat toe te voegen, of simpelweg het fruit zelf toe te voegen. Sinaasappels bijvoorbeeld zijn heel sappig en voegen genoeg vocht toe aan je smoothie om het een vloeibaar geheel te maken. Met appels is dat iets lastiger, omdat het vruchtvlees een stuk dikker is en dus de smoothie een stuk voller maakt. Het is dan toch aan te raden om er eerst appelsap van te maken, of extra water toe te voegen. Maar het toevoegen van de vruchten zorgt er dus wel voor dat er meer vezels in je smoothie zitten, wat weer bijdraagt aan de spijsvertering en afbraak van suikers.

Welke te kiezen en wanneer

Bij het kiezen tussen plantaardige sappen en vruchtensappen in smoothies is het belangrijk om rekening te houden met persoonlijke behoeften en voorkeuren. De plantaardige alternatieven op melk zorgen voor een toevoeging aan eiwit en in sommige gevallen ook vezels. Wil je een smoothie maken met havermout? Dan kun je prima kiezen voor een vruchtensap, aangezien je vezels uit een andere bron haalt.

Uiteraard is de keuze aan sap ook afhankelijk van de smaak. Zo zijn bijvoorbeeld amandelmelk en cacao een heerlijke combinatie en is kokoswater een heerlijke toevoeging aan verfrissende tropische smoothie en is appelsap de juiste keuze voor een winterse “appeltaart” smoothie met kaneel.

Uiteindelijk is het in ons gehele dieet belangrijk om te zorgen voor veel variatie. Alle sappen bevatten verschillende vitamines en mineralen, waardoor ze allemaal iets goeds aan ons dieet toevoegen. Kies dus vooral voor afwisseling en maak niet elke dag dezelfde smoothie met alleen maar fruit, maar wissel het af met toevoegingen, andere sappen en verschillende soorten groente en fruit.

Delen

Meer posts

Van onze blog