Sap of melk door je smoothie?

Er zijn honderden smoothie recepten te vinden op internet. Ook op dit blog vind je er een hoop. Smoothies hebben een basis van fruit en iets vloeibaars. Vervolgens kun je er van alles doorheen mengen, zoals groente, noten of havermout. Maar welke basis is het beste voor een smoothie? Je kunt kiezen uit water, ijs, sap of melk. En daarin heb je dan ook weer keuzes. Maar wat is nu eigenlijk het beste voor een overheerlijke smoothie?

Inhoudsopgave

Waarom heeft een smoothie iets vloeibaars nodig?

Als vloeistof in de basis zit, zal dat vast wel ergens goed voor zijn. En dat is ook zo. Je kunt fruit pureren, maar puree is niet erg drinkbaar. Zelfs als je een sinaasappel zou pureren, hou je nog steeds een vrij dikke massa over. De vloeistof is dus in eerste instantie bedoeld om de smoothie te verdunnen en drinkbaar te maken. Je kunt hiermee dus ook variëren. Vind je je smoothie nog te dik? Voeg dan nog wat vocht toe.

Water of ijsklontjes

Water is uiteraard een prima optie om je smoothie vloeibaarder te maken. Maar het heeft van zichzelf geen smaak. Als je er dus te veel bij doet, kan het ervoor zorgen dat je smoothie wat smaakloos wordt. Hetzelfde geldt voor ijsklontjes. Alleen zorgt de ijs structuur er weer voor dat het wat dikker blijft, waardoor je weer wat meer nodig hebt. Dan moet je dus wel zorgen dat je je smoothie opdrinkt voor het ijs smelt, anders is het weer waterig.

Kokoswater

Kokoswater heeft niet bijzonder veel meer smaak dan water, maar bevat wel een lading vitamines en mineralen. Onder andere magnesium en kalium, mineralen die je bij een actieve levensstijl goed kan gebruiken. Drink je graag een smoothie na het sporten? Dan is kokoswater een goede optie. Verder is het gezond voor het hart en het helpt bij de balans van de bloedsuikerspiegel. Dit komt goed uit, want de suiker uit het fruit zorgt juist voor een piek in je bloedsuiker. Let wel op de verpakking, want soms zit er suiker toegevoegd aan kokoswater.

Vruchtensappen

Met vruchtensappen kun je extra smaak toevoegen aan je smoothie, bijvoorbeeld door sinaasappelsap of appelsap toe te voegen. Maar houd er wel rekening mee dat je hiermee extra vruchtensuiker toevoegt. We leggen hier uit dat je bij je smoothie moet oppassen dat je er niet te veel fruit in stopt , omdat je daarmee een flinke lading suiker binnenkrijgt. Wil je vruchtensap toevoegen? Dan is het aan te raden om daarbij maar 1 stuk fruit door je smoothie te mixen. En let goed op de verpakking van het sap, kies er 1 die niet nog eens extra toegevoegd suiker bevat.

Melk

Melk is ook een veel voorkomende optie in veel smoothie recepten. Melk in je smoothie zorgt voor een dosis eiwitten. Eiwitten zorgen voor een langer verzadigd gevoel, dus wat dat betreft is melk een goed alternatief voor water. Bovendien maakt melk de smoothie romiger dan water. Tegenwoordig hebben we uiteraard een hoop plantwaardige alternatieven naast de gewone koemelk. En ook koemelk is weer op te delen in mager, halfvol en volle melk. Welke moet je kiezen?

Koemelk

Qua koemelk heb je dus 3 soorten. De keuzes zijn tussen weinig vet, iets meer vet en vol vet. Vet zorgt voor romigheid, dus volle melk zorgt over het algemeen voor meer smaak. Maar te veel vet is ook weer niet heel goed voor je. Als het je enige glas melk per dag is, of je bijvoorbeeld moet aankomen of veel sport, is volle melk een prima en lekkere optie. Wil je afvallen? Dan kun je beter kiezen voor de magere melk, die dus wel wat wateriger is. Halfvolle melk heeft dus net wat meer smaak dan magere melk, maar minder vetten. Een gulle middenweg dus.

Plantaardige melk

Plantaardige melk is natuurlijk vooral de meest geschikte keuze voor veganisten en mensen met een lactose-intolerantie. Maar ze zijn ook iets beter verteerbaar, waardoor een smoothie dus minder zwaar op de maag valt. Zit jij snel vol van je smoothie met melk? Dan kun je eens een plantaardige melksoort proberen.
Je hebt verschillende soorten. Vaak zitten er toegevoegde vitamines en mineralen in plantaardige melk, als aanvulling op een veganistische levensstijl. Hierdoor komt het qua voedingswaarde redelijk overeen met halfvolle melk, waar deze vitamines van nature inzitten. Sojamelk is de enige die van nature calcium bevat. Ook bevat sojamelk het meeste eiwit van alle plantenmelksoorten, meer zelfs dan halfvolle melk. En de laagste hoeveelheid koolhydraten en een gemiddelde hoeveelheid calorieën.


De voedingswaarden van de plantaardige melk ligt redelijk dicht bij elkaar, maar er zit toch wel verschil in. Rijstmelk bevat heel veel koolhydraten en calorieën, bijna geen eiwit, maar wel na kokosmelk het minste vet. Kokosmelk is juist weer laag in calorieën en koolhydraten, maar ook in eiwit en vet. Daar zit dus eigenlijk bijzonder weinig aan voedingswaarde in, tenzij het is toegevoegd. Havermelk is hoog in eiwit en vet, laag aan calorieën en koolhydraten.


Het is dus afhankelijk van je dieetwensen, voor welke optie je zou moeten kiezen. Maar ook erg smaak afhankelijk. Terwijl koemelk toch allemaal wel een beetje hetzelfde smaakt, hebben alle plantaardige melkvervangers echt wel een andere smaak. Zo krijg je met amandelmelk een lichte nootachtige smaak, wat weer goed samengaat met een banaan chocolade smoothie bijvoorbeeld. Havermelk is een prima optie voor een ontbijt smoothie waar al havermout doorheen zit.

Persoonlijke voorkeur

Uiteindelijk is de keuze ook vooral persoonlijk, afhankelijk van wat jij lekker vindt. Hou je van heel erg fruitig, ga dan lekker voor een vruchtensapje. Wil je juist romig, kies dan voor melk en ga voor de versie die je zelf het lekkerste vindt. Vind je het vooral belangrijk dat je smoothie gezond is en in je levensstijl past? Zorg dan dat je goed bekijkt welke versie de juiste voedingswaarden bevat. Zo is rijstmelk juist een fantastische optie als je wilt aankomen of veel sport, maar een hele slechte keuze als je wilt afvallen. Kies dus vooral wat bij jou past en wees niet bang om de gegeven optie in een recept te vervangen. Houd rekening met het verschil tussen romig, fruitig en waterig, maar verder kun je kiezen voor je eigen favoriet.

Delen

Meer posts

Van onze blog