Er zijn honderden smoothie recepten te vinden op internet. Ook op dit blog vind je er een hoop. Smoothies hebben een basis van fruit en iets vloeibaars. Vervolgens kun je er van alles doorheen mengen, zoals groente, noten of havermout. Maar welke basis is het beste voor een smoothie? Je kunt kiezen uit water, ijs, sap of melk. En daarin heb je dan ook weer keuzes. Maar wat is nu eigenlijk het beste voor een overheerlijke smoothie?
Inhoudsopgave
Waarom heeft een smoothie iets vloeibaars nodig?
Water of ijsklontjes
Water is uiteraard een prima optie om je smoothie vloeibaarder te maken. Maar het heeft van zichzelf geen smaak. Als je er dus te veel bij doet, kan het ervoor zorgen dat je smoothie wat smaakloos wordt. Hetzelfde geldt voor ijsklontjes. Alleen zorgt de ijs structuur er weer voor dat het wat dikker blijft, waardoor je weer wat meer nodig hebt. Dan moet je dus wel zorgen dat je je smoothie opdrinkt voor het ijs smelt, anders is het weer waterig.
Kokoswater
Kokoswater heeft niet bijzonder veel meer smaak dan water, maar bevat wel een lading vitamines en mineralen. Onder andere magnesium en kalium, mineralen die je bij een actieve levensstijl goed kan gebruiken. Drink je graag een smoothie na het sporten? Dan is kokoswater een goede optie. Verder is het gezond voor het hart en het helpt bij de balans van de bloedsuikerspiegel. Dit komt goed uit, want de suiker uit het fruit zorgt juist voor een piek in je bloedsuiker. Let wel op de verpakking, want soms zit er suiker toegevoegd aan kokoswater.
Vruchtensappen
Melk
Koemelk
Qua koemelk heb je dus 3 soorten. De keuzes zijn tussen weinig vet, iets meer vet en vol vet. Vet zorgt voor romigheid, dus volle melk zorgt over het algemeen voor meer smaak. Maar te veel vet is ook weer niet heel goed voor je. Als het je enige glas melk per dag is, of je bijvoorbeeld moet aankomen of veel sport, is volle melk een prima en lekkere optie. Wil je afvallen? Dan kun je beter kiezen voor de magere melk, die dus wel wat wateriger is. Halfvolle melk heeft dus net wat meer smaak dan magere melk, maar minder vetten. Een gulle middenweg dus.
Plantaardige melk
Plantaardige melk is natuurlijk vooral de meest geschikte keuze voor veganisten en mensen met een lactose-intolerantie. Maar ze zijn ook iets beter verteerbaar, waardoor een smoothie dus minder zwaar op de maag valt. Zit jij snel vol van je smoothie met melk? Dan kun je eens een plantaardige melksoort proberen.
Je hebt verschillende soorten. Vaak zitten er toegevoegde vitamines en mineralen in plantaardige melk, als aanvulling op een veganistische levensstijl. Hierdoor komt het qua voedingswaarde redelijk overeen met halfvolle melk, waar deze vitamines van nature inzitten. Sojamelk is de enige die van nature calcium bevat. Ook bevat sojamelk het meeste eiwit van alle plantenmelksoorten, meer zelfs dan halfvolle melk. En de laagste hoeveelheid koolhydraten en een gemiddelde hoeveelheid calorieën.
De voedingswaarden van de plantaardige melk ligt redelijk dicht bij elkaar, maar er zit toch wel verschil in. Rijstmelk bevat heel veel koolhydraten en calorieën, bijna geen eiwit, maar wel na kokosmelk het minste vet. Kokosmelk is juist weer laag in calorieën en koolhydraten, maar ook in eiwit en vet. Daar zit dus eigenlijk bijzonder weinig aan voedingswaarde in, tenzij het is toegevoegd. Havermelk is hoog in eiwit en vet, laag aan calorieën en koolhydraten.
Het is dus afhankelijk van je dieetwensen, voor welke optie je zou moeten kiezen. Maar ook erg smaak afhankelijk. Terwijl koemelk toch allemaal wel een beetje hetzelfde smaakt, hebben alle plantaardige melkvervangers echt wel een andere smaak. Zo krijg je met amandelmelk een lichte nootachtige smaak, wat weer goed samengaat met een banaan chocolade smoothie bijvoorbeeld. Havermelk is een prima optie voor een ontbijt smoothie waar al havermout doorheen zit.