Smoothie maken zonder blender

Heb je zin in een smoothie maar geen blender in huis? Of was je al begonnen en begeeft je blender het opeens? Geen paniek, je kunt genoeg smoothies ook maken zonder blender. Wel moet je ervoor zorgen dat je zacht fruit koopt of je moet iets anders gebruiken dat het fruit kan malen, zoals een staafmixer of hakmolen. Het kan zijn dat er dan nog stukjes in blijven zitten en het beter werkt om er een smoothie bowl van te maken, maar met zacht fruit kun je een heerlijke smoothie maken.

Inhoudsopgave

Hoe maak je een smoothie zonder blender?

Als je geen blender hebt, moet je een andere manier bedenken om de ingrediënten tot een gladde massa te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld met een staafmixer of hakmolen, maar ook als je die niet hebt kun je een lekkere smoothie maken. Het kost alleen net even wat meer tijd. Als je en vijzel hebt kun je die gebruiken. Heb je ook dat niet? Dan blijft handmatig prakken met een vork over. Als je ingrediënten geprakt zijn, kun je ze mengen met andere ingrediënten zoals yoghurt of melk, zodat het een drankje wordt.

Welke ingrediënten kun je gebruiken?

Je kunt nog flink wat variëren met ingrediënten zonder blender. Je wilt vooral zachte ingrediënten gebruiken. Denk daarbij aan:

– Banaan
– Avocado
– Aardbei
– Kiwi
– Bramen
– Peren
– Mango
– Frambozen
– Pompoen
– Rabarber
– Kersen
– Voorgesneden spinazie
Zorg er wel voor dat ze goed rijp zijn. Het hart van een kiwi bijvoorbeeld kan ontzettend hard zijn, dat ga je met een vork niet kunnen prakken. Hetzelfde geldt voor een avocado, peer of aardbeien en de pompoen en rabarber zul je eerst even moeten koken. Verder kun je ingrediënten toevoegen die klein genoeg zijn om niet te hoeven blenden. Bijvoorbeeld:
– Lijnzaad
– Hennepzaad
– Chiazaad
– Geraspte kokos
– Cacao poeder
– Kaneel
– Gember of kurkuma poeder in plaats van vers
– Gehakte nootjes die je kant en klaar koopt

Voeg vloeistoffen toe

Om er vervolgens een lekkere smoothie van te maken voeg je vloeistoffen toe. Dat kan natuurlijk van alles zijn, net waar je zin in hebt. Houd er wel rekening mee dat je zonder blender toch een iets minder vloeibare massa krijgt en er mogelijk wat stukjes in blijven zitten. Wanneer je dit mengt met yoghurt, lijkt het misschien meer op een bak yoghurt met fruit puree dan op een smoothie. Als je dat lekker vindt, helemaal prima natuurlijk! Wil je het toch liever drinken? Ga dan voor melk, water of vruchtensap om het vloeibaarder te maken.

Meer mogelijkheden met een smoothie bowl

Smoothie bowls zijn tegenwoordig helemaal hip. Normaal wordt een smoothie bowl ook gemaakt door de ingrediënten te blenden. Maar vervolgens worden er andere, hele, ingrediënten aan toegevoegd ter decoratie. Denk daarbij aan stukjes fruit, nootjes, zaden of kokos snippers. Een smoothie bowl eet je dan ook met een lepel, in plaats van het te drinken. Als je geen blender hebt, is een smoothie bowl altijd een goed idee. Omdat je met het prakken toch vaak wat stukjes overhoudt, is het bijvoorbeeld door een rietje al lastig drinken. Als je er een smoothie bowl van maakt, maakt het niet echt meer uit of er stukjes door zitten. Je eet het immers met een lepel. Hierdoor krijg je dus eigenlijk nog meer mogelijkheden. Je kunt dan ook vruchten gebruiken die je niet zo gemakkelijk kunt prakken, zoals: – Granaatappelpitjes – Bosbessen – Cranberries – Geraspte appel – Geraspte wortel – Geraspte komkommer – Zacht fruit dat toch niet zo rijp was als je verwachtte Bovendien kun je dus bij een smoothie bowl andere ingrediënten toevoegen zoals zaden, noten, kokosvlokken en stukjes fruit. Voor een ontbijt maaltijd is het altijd goed om ook iets te kauwen te hebben, dat zet namelijk je darmen in werking. Zo haal je dus eigenlijk het beste uit je gezonde ontbijt.

Delen

Meer posts

Van onze blog