Smoothie met melk, recepten en melk keuze

smoothie met melk
Smoothies heb je in alle soorten en maten en zijn een perfect manier om gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen, zonder er al te veel moeite voor te doen. Door de opkomst van groene smoothies, waarin je ook gemakkelijk je dagelijkse portie groente kunt verwerken, vergeten we soms dat er veel meer soorten zijn. Smoothies met melk waren daarvoor veel gebruikelijker, waardoor je juist wat extra eiwitten binnenkrijgt en een langer vol gevoel houdt. Mogelijk zijn we hier een beetje mee gestopt omdat meer mensen veganistisch zijn. Maar koemelk is natuurlijk niet de enige melksoort waarmee je heerlijke smoothies kunt maken. Hier vind je smoothie recepten met verschillende soorten melk, en tips over de keuze van de juiste melk (alternatieven).

Inhoudsopgave

Soorten melk en de invloed op de smaak

Koemelk:
Koemelk is natuurlijk de klassieke keuze voor smoothies en biedt een goede bron van calcium, eiwitten en vitamine D. De romigheid van koemelk voegt een rijke textuur toe aan je smoothie, perfect voor het balanceren van fruitige smaken. Volle melk zorgt voor meer romigheid, maar ook meer vet. Terwijl magere melk wat wateriger is, maar dus ook minder vet. Vet is niet per se slecht, maar te veel vet wordt niet aangeraden. Het ligt er vooral aan, hoeveel vet je verder binnenkrijgt. Voor een romige smaak is volle melk de beste keuze.

Amandelmelk:
Amandelmelk is een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een zuivelvrij alternatief en houden van een wat nootachtige smaak. Noten bevatten over het algemeen ook veel gezonde vetten en vitamine E. Ook amandelmelk is daarom een goede keuze voor een romige melk smoothie. Ten opzichte van koemelk, bevat amandelmelk minder calorieën.

Kokosmelk:
Bij kokosnoten denk je al snel aan tropische bestemmingen, zon en heerlijke cocktails. Dat kun je dus ook bereiken door kokosmelk toe te voegen aan een gezonde smoothie. Dit geeft die heerlijke exotische smaakbeleving aan je smoothie en is dus ideaal voor een smoothie met vruchten als mango of ananas. Kokosmelk is nog romiger dan koemelk en amandelmelk en is vrij dik. Je hebt hier dus maar een klein beetje van nodig, om smaak en romigheid aan je smoothie te geven. Ook kokosmelk zit bomvol gezonde vetten.

Havermelk:
Wil je graag een melksoort met minder vet? Dan is havermelk de beste optie. Havermelk bevat juist veel vezels en weinig vet, waardoor het een goede toevoeging is aan een ontbijt smoothie. Zo heb je alle voordelen van haver, zonder daadwerkelijk haver toe te voegen. Dit kan je smoothie namelijk erg dik maken, terwijl melk er natuurlijk voor zorgt dat het beter drinkbar wordt. Havermelk is wel de minst romige melksoort.

Recepten smoothies met melk:

Tropische kokos smoothie:

Ingrediënten voor 2 smoothies:
1 kopje kokosmelk
1/2 kopje ananasstukjes
1/2 kopje mango
1 eetlepel chiazaad
ijsblokjes

Vanille-havermout smoothie:
Ingrediënten voor 2 smoothies:
1 kopje havermelk
1 banaan
1 theelepel vanille-extract
Handvol bosbessen

Aardbei-banaan proteïne smoothie:
Ingrediënten voor 2 smoothies:
1 kopje magere koemelk
1/2 kopje aardbeien (vers of bevroren)
1 rijpe banaan
1 schepje vanille-eiwitpoeder
1 eetlepel honing
ijsblokjes

Chocolade-pindakaas smoothie:
Ingrediënten voor 2 smoothies:
1 kopje chocolademelk
2 eetlepels pindakaas
1 banaan
1 eetlepel cacaopoeder
ijsblokjes

Groene thee matcha smoothie:
Ingrediënten voor 2 smoothies:
1 kopje ongezoete amandelmelk
1 theelepel matchapoeder
Handvol verse spinazie
1 kiwi, geschild en in stukjes
1 eetlepel honing
ijsblokjes

Perzik-mango kokosnoot smoothie:
Ingrediënten voor 2 smoothies:
1 kopje kokosmelk
1/2 kopje perziken (vers of bevroren)
1/2 kopje mango
Handvol kokosvlokken
1 eetlepel chiazaad
ijsblokjes

Delen

Meer posts

Van onze blog