Smoothies zonder banaan

smoothie zonder banaan

Bananen hebben helaas niet altijd een goede reputatie, ondanks dat ze bomvol vitamines en mineralen zitten. Er wordt vaak gezegd dat het de dikmaker onder het fruit is. Wat niet helemaal terecht is. Alhoewel een banaan wel meer calorieën bevat dan veel andere fruitsoorten. Er zijn daarom mensen die liever voor andere vruchten kiezen. Of ze vinden banaan gewoon niet lekker. Toch vind je in smoothie recepten vaak bananen, vooral omdat het een fijne structuur toevoegt aan de smoothie en ze over het algemeen goedkoop zijn. Wil je toch liever een smoothie zonder banaan? Probeer dan deze alternatieven eens.

Inhoudsopgave

Mango

Mango heeft net als banaan een vrij stevige structuur en is daarmee een perfecte vervanging van banaan. Je krijgt op deze manier toch een zoetige smaak in je smoothie. Qua calorieën is het overigens geen goed alternatief. Een halve mango bevat namelijk net zoveel calorieën als een banaan.

Cashewnoten

Cashewnoten geven een romige structuur als je ze eerst een tijdje in water laat weken. Zo krijg je dus dezelfde structuur als met banaan, maar met andere voedingsstoffen. Cashew is een goede bron van gezonde vetten. Eet je bijvoorbeeld weinig vis? Dan krijg je op deze manier toch je vetten binnen. Wederom qua calorieën geen goed alternatief, een handje cashews is ruim 150 calorieën.

Avocado

Ook avocado is qua calorieën geen goed alternatief, maar wel ontzettend romig. Bovendien bevat het bijna 3x zoveel mineralen als andere fruitsoorten. Je haalt er dus qua voedingswaarde veel meer uit. Ook avocado bevat gezonde vetten, die je zeker in de banaan niet tegenkomt.

Griekse yoghurt

Banaan maakt een smoothie wat dikker van structuur, maar daarvoor werkt Griekse yoghurt ook heel goed. Dit is wél lager in calorieën en bovendien een goede bron van eiwit.

Chia zaad

Als je wel eens chia pudding hebt gegeten, weet je dat chia een gelei achtige structuur kan krijgen als je het weekt in water. Deze gelei kan je smoothie ook voller maken. Ook chia zit vol gezonde vetten en bevat heel weinig calorieën. Het heeft wel weinig smaak, dus bij een groente smoothie wil je misschien nog wat extra fruit toevoegen als je de banaan weglaat.

Pompoen

Wanneer je pompoen pureert krijg je ook een dikke structuur die je smoothies een vollere smaak kan geven. Ondanks die volle smaak, is het verbazingwekkend laag in calorieën, namelijk maar 7 per 50 gram gekookte pompoen. Het heeft ook een licht zoete smaak.

4 Recepten zonder banaan

Je kunt natuurlijk bij elk smoothie recept de banaan vervangen door 1 van deze ingrediënten. Welke je kiest, is vooral een persoonlijke voorkeur. Maar om het je gemakkelijk te maken vind je hier ook wat voorbeeld recepten.

1. Avocado mango smoothie

Ingrediënten voor 2 smoothies:
1 Mango
1 Avocado
2 Handjes spinazie
1 Handje (bevroren) aardbeien
50 ml water of een paar ijsklontjes

Deze smoothie is ontzettend romig, door zowel de avocado als mango. De spinazie proef je nauwelijks maar maakt de smoothie wel extra gezond. Blend het geheel in de blender tot een gladde massa en voeg eventueel wat extra water toe als het te dik is.

2. Bosvruchten chia smoothie

Ingrediënten voor 2 smoothies:
100 gr bosvruchten
50 gr Griekse yoghurt
20 ml melk of water
1 eetlepel chia zaad
1/2 eetlepel cacao poeder (zonder suiker)
Optioneel: honing of zoetstof

Deze smoothie is zo gemakkelijk als het maar kan. Je kunt dit prima maken met ingevroren bosvruchten, dus je hoeft het alleen maar samen te voegen en te blenden. Voeg melk of water toe naar smaak. Eventueel kun je wat avocado of spinazie toevoegen voor extra voedingsstoffen.

3. Pompoen cashew smoothie

Ingrediënten voor 2 smoothies: 125 ml amandel melk 80 gr pompoen puree 40 gr cashewnoten (ongebrand, geweekt) 1/2 theelepel vanille extract 1/4 theelepel kaneel 2 eetlepels gehakte pompoenpitten (optioneel) 1 ontpitte dadel (optioneel als zoetstof) Blokje gember (optioneel, naar smaak) Als je graag een pumpkin spice latte drinkt, is dit de smoothie voor jou! Dit smaakt vrijwel hetzelfde, maar dan gezonder. Voor de pompoen puree kun je zelf pompoen koken en pureren of puree vanuit blik gebruiken.

4. Avocado pindakaas smoothie

Ingrediënten voor 2 smoothies: 125 ml amandelmelk 1/2 avocado 2 eetlepels cacao poeder (zonder suiker) 3 eetlepels pindakaas 1/2 theelepel vanilla extract Agave siroop naar smaak (optioneel) Deze smoothie smaakt echt als een toetje. Als je van pindakaas houdt, is dit perfect. Voeg eventueel wat extra amandelmelk toe als het nog een te dikke structuur heeft.  

Delen

Meer posts

Van onze blog