Top 5 lekkerste herfst smoothies

5 smoothies voor de herst
De zomer is voorbij en de herfst is echt begonnen. We laten het seizoen van ijskoffies, gewone ijsjes, smoothies, koude drankjes en talloze soorten verfrissend fruit weer even achter ons. We ruilen het in voor echte kou en comfortfood om weer op te warmen. Heerlijk genieten van ovenschotels, stamppot en ladingen warme chocolademelk alsof we ons voorbereiden op een winterslaap. Dan schiet de juiste hoeveelheid groente en fruit er soms bij in. Maar met deze heerlijke herfst smoothies krijg je gemakkelijk je benodigde vitamines binnen, met behoud van dat heerlijke herfstgevoel!

Inhoudsopgave

Smoothies zijn vaak koud en dus misschien niet het eerste waar je aan denkt in de herfst en winter. Toch zijn er manieren om je smoothie aan te passen aan het herfstgevoel, ondanks dat het een koud drankje is. Hoe? Door de juiste ingrediënten te gebruiken.

Stel jezelf eens een lekkere herfstdag voor. Wellicht denk je aan een romige warme chocolademelk, een versgebakken appeltaart met de heerlijke geur van kaneel of aan die heerlijke pumpkin spice koffies die ze weer verkopen bij je favoriete koffiezaakje. Wat als ik je vertel dat je al die smaken kunt verwerken in een heerlijke, gezonde, smoothie? Hier vind je 5 recepten die je meteen wilt uitproberen!

1. Pumpkin spice smoothie

Ingrediënten voor 2 smoothies:
125 ml melk – (kies zelf je favoriet, koemelk of een plantaardige versie)
125 ml Griekse yoghurt (of plantaardig alternatief, ongezoet)
415 g pompoen puree
1 bevroren banaan
1/2 eetlepel chiazaad
1 eetlepel honing of agave siroop (of naar smaak)
1/2 theelepel koek- en speculaaskruiden (of een eigengemaakte kruidenmix voor pompoentaart)
1/4 theelepel kaneel
1/4 theelepel vanille extract
125 ml ijsklontjes
Optioneel: slagroom als topping

Deze smoothie zal je meteen herinneren aan je favoriete pumpkin spice latte, maar dan vers en een stuk gezonder. Bij je favoriete koffietentje gebruiken ze namelijk echt geen verse pompoen, maar alleen kruiden en heel veel suiker. Maar deze is zeker net zo lekker!

Voor de pompoen puree kun je de pompoen koken of in de oven gaarbakken en dan pureren in een blender. Meng alle andere ingrediënten erbij, blend het tot een romig geheel en klaar is je smoothie! Wil je het gezond houden? Laat de slagroom dan achterwege of ga voor de slagroom die je zelf nog moet opkloppen. Deze zijn ongezoet dus dan kun je zelf bepalen hoe zoet je het wilt maken, in plaats van voor de zoete kant en klare versie te kiezen. Zie onderaan dit artikel een uitleg voor kokosslagroom.

2. Zoete aardappel smoothie

Ingrediënten voor 2 smoothies:

240 gr gekookte zoete aardappel
250 ml amandelmelk (of een andere melk naar keuze)
2 of 3 ontpitte dadels
Ongeveer 1 cm verse gember, geschild
1/4 theelepel kurkuma (of ongeveer 1 cm verse kurkuma wortel)
1/4 theelepel kaneel
Optioneel: 1 theelepel hennepzaad voor extra proteĂŻne
Roomijs naar smaak om het dikker te maken

Zoete aardappel zit bomvol vitamines en mineralen en is een heerlijke groente voor in het najaar. Denk bijvoorbeeld aan een gevulde zoete aardappel met bonen en kaas, of heerlijke zoete aardappel frietjes. Maar voor de afwisseling kun je er ook een kruidige smoothie van maken. De combinatie met gember en kaneel geeft het een heerlijk herfstige smaak.

3. Speculaas proteĂŻne smoothie

Ingrediënten voor 2 smoothies:

250 ml ongezoete amandelmelk (of melk naar keuze)
1 bevroren banaan
1 schep vanille proteĂŻnepoeder
1/4 theelepel kaneel
1/4 theelepel kruidnagel
Ongeveer 1 cm geschilde gember
1 eetlepel appelstroop
1 eetlepel amandel boter

Je kunt in de herfst natuurlijk heerlijk op de bank ploffen met een dekentje, een grote kop thee en een pak speculaaskoekjes. Maar voor een gezondere versie kun je deze smoothie proberen. Helaas niet erg verwarmend, maar wel hartstikke lekker en heel gezond!

Je krijgt de beste structuur door eerst de melk en kruiden te mixen, daarna de amandelboter toe te voegen en op het laatste pas de banaan. De amandelboter kan gaan klonteren als het te koud is, vandaar dat je de banaan beter pas op het einde kunt toevoegen als de rest als goed gemixt is.

4. Vanille chai smoothie

Ingrediënten voor 2 smoothies:

2 overrijpe bananen, bevroren
180 ml melk naar keuze
1 theelepel vanille extract
1/4 theelepel kaneel
Ongeveer 1 cm geschilde gember
1/8 theelepel kardemon
1/8 theelepel gemalen kruidnagel
Optioneel: slagroom als topping

Is een chai latte jouw go-to in de herfst? Dan word je zeker gelukkig van deze smoothie! De combinatie van vanille, banaan en kaneel zorgt voor die heerlijke herfst smaak Ă©n geur. Houd je van heel kruidig? Verdubbel dan de hoeveelheden kruiden.

Deze smoothie is extra lekker met een toefje slagroom. Voor een gezonde versie kun je het beste zelf slagroom kloppen met een kleine hoeveelheid zoetstof. Of kies voor een heerlijke kokosslagroom. Onderaan dit artikel vind je hoe je dit maakt.

5. Appeltaart smoothie

Ingrediënten voor 2 smoothies:

250 ml amandelmelk
1 appel
1 banaan
2 eetlepel havervlokken
4 zachte dadels
1 theelepel kaneel

Appeltaart als ontbijt, wie wil dat nou niet? Met deze gezonde smoothie is dat nu mogelijk, zonder je er schuldig over te voelen. Met een perfecte combinatie van fruit, proteĂŻne en vezels is het een volwaardig ontbijt.

Maar wat is appeltaart zonder slagroom? Om het helemaal af te maken, kun je een toefje slagroom toevoegen. Iets minder gezond, maar wel heel lekker! Voor een iets gezondere versie kun je je eigen slagroom maken met maar een kleine hoeveelheid zoetstof, of kiezen voor kokosslagroom.

Hoe maak je kokosslagroom?
Kokosslagroom is populair als veganistisch alternatief op gewone slagroom, maar is ook een gezonder alternatief. Het kost alleen iets meer tijd om te maken. Je hebt namelijk alleen het romige deel van een blik kokosmelk nodig. Door het blik 24 uur in te koelkast te zetten, scheiden het water en de room van elkaar, waardoor je een harde schijf romige kokos krijgt. Het vocht kun je gebruiken door smoothies, soepen of curries en het romige deel klop je op tot je een stevige room hebt. Maak het op smaak door er wat zoetstof, siroop of vanille extract door te mengen en voilĂ . Geniet van je veganistische, lactosevrije, gezonde slagroom!

Delen

Meer posts

Van onze blog