Zijn smoothies eigenlijk gezond?

blog over de vraag of een smoothie gezond is

We weten allemaal dat zowel groente als fruit gezond is, maar er is al jaren discussie over hoe gezond verschillende vormen nou eigenlijk zijn. Moet je je groenten vers kopen of is ingevroren net zo goed? Of is het misschien zelfs beter dan vers? Deze discussies zullen hoogstwaarschijnlijk niet snel worden opgelost. Maar wat wordt er gezegd over smoothies en dan met name groene smoothies? Hoe gezond zijn ze, en waarom wel of niet?

Inhoudsopgave

1. Smoothies uit de supermarkt

Laten we beginnen met smoothies uit de supermarkt. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, kun je die beter laten staan. Alhoewel de kwaliteit zeker per merk zal verschillen, weet je toch nooit precies wat erin zit. Zo kan er bijvoorbeeld gezoete melk in zitten, terwijl er gewoon melk wordt genoemd. Of er wordt gewoon kunstmatige zoetstof aan toegevoegd. Maar ook bijvoorbeeld het gebruik van slechte kwaliteit ingrediënten kan zorgen dat het suikergehalte omhoogschiet, bijvoorbeeld wanneer er droge appels in worden verwerkt. Die bevatten nog steeds dezelfde hoeveelheid suiker maar veel minder vocht. Zo zijn er meer appels nodig om een sapje te maken, en zit je dus wel al die suiker weg te werken. Dus in conclusie, als je voor een smoothie kiest, maak ze dan in ieder geval vers zelf.

2. Suiker in fruit

Eén ding waar alle experts het wel over eens zijn, is dat je moet oppassen met smoothies met heel veel fruit. Het advies is om zo’n 2 stuks fruit per dag te eten. Qua vitamines kunnen we best meer hebben, maar qua suikerlevel is dat niet zo verstandig. Daarbij wordt de suiker sneller opgenomen wanneer het vloeibaar is. Omdat de vezels in kleine stukjes worden gesneden, wordt het sneller direct in het bloed opgenomen, in plaats van door je hele spijsverteringsproces te gaan. Daarbij wordt normaal een deel van de suiker afgebroken, maar in de vloeibare vorm is dat niet het geval. Dit is nog een reden om niet voor de supermarkt smoothies te gaan, omdat er vaak heel veel verschillende soorten fruit in een klein flesje zitten. Je drinkt dus zo voor een week aan fruitsuikers weg met één flesje.

3. Is een groene smoothie beter?

Om te voorkomen dat je een smoothie maakt met enkel heel veel fruit en heel veel fruitsuikers, is het combineren met groente voor een groene smoothie zeker een goede oplossing. Zo krijg je ook direct een betere balans tussen vitamines en mineralen, aangezien elk stuk groente en fruit z’n eigen kwaliteiten heeft. Let daarbij dus op dat je maximaal 2 stuks fruit door je smoothie doet, om dat overschot aan fruitsuikers te voorkomen. En probeer uiteraard ook niet te veel extra suiker toe te voegen, zoals honing of dadels.

4. Smoothies als maaltijdvervanger

Smoothies worden vaak gedronken als alternatief op een maaltijd. Omdat het simpel is, snel te maken, je kunt het meenemen in de auto naar werk en je hoe druk je ook bent, er is altijd tijd om even snel een smoothie op te drinken. Helaas is een simpele smoothie met groente en fruit niet genoeg als volledige maaltijd. De vloeibare vorm neemt eigenlijk de gehele spijsvertering van het lichaam over. En dat is precies wat je nodig hebt om lang een verzadigd gevoel te hebben. Je lichaam moet werken om de voeding te verteren en er de juiste voedingsstoffen uit te halen. Zodra je het al vloeibaar binnenkrijgt, wordt dat proces versneld en heb je dus heel snel weer honger.

Betekent dit dat je nooit een smoothie als maaltijd kunt nemen? Nee. Maar het kost wel iets meer denkwerk dan simpelweg wat groente en fruit in je blender gooien. Je wilt een goede balans tussen voedingsmiddelen. Voeg bijvoorbeeld havermout, noten, lijnzaad en melkproducten aan je smoothie toe. De melkproducten zorgen voor de nodige eiwitten, die door je lichaam alsnog langzaam worden afgebroken en dus zorgen voor een langer verzadigd gevoel. Havermout zorgt voor meer vezels, omdat de vezels uit groente en fruit grotendeels kapotgesneden worden door het blenden. Noten of lijnzaad zit vol met gezonde vetten, waardoor je je smoothie echt afmaakt tot een volledige maaltijd.

5. Het oordeel: is een (groene) smoothie gezond?

Ja. Maar je moet er dus wel voor zorgen dat je een goede balans vindt tussen fruit, groente, eiwit en vet, als je het als maaltijdvervanger wilt drinken. Maar je kunt zeker ook smoothies nemen als extra, bijvoorbeeld als je normaal niet zo snel een stuk fruit eet of weinig groente binnenkrijgt. Maar neem dan een groene smoothie met groente en fruit bij bijvoorbeeld een broodje met kaas. Zo hou je een lang verzadigd gevoel, maar krijg je wel extra vitamines binnen. Op ons blog vind je verschillende artikelen met lekker smoothie recepten.

Delen

Meer posts

Wereldsmoothies: Wereldreizen in een glas

Van onze blog