Wat is vitaliteit? De 5 thema’s van vitaliteit

wat is vitaliteit?

Wat is vitaliteit?

Vitaliteit op de werkvloer is een hot item. Een goede bureaustoel heb je al. Maar ben je op de zaak al bezig met gezonde voeding en voldoende beweging? Misschien wel, want energieke werknemers dragen bij aan een goede werksfeer, zijn productiever en zijn minder vaak ziek.

Vitaliteit is echter niet alleen gericht op het fysieke aspect. Hieronder bespreken we de thema’s die even belangrijk zijn en waar je wellicht niet zo snel aan denkt als je het over vitaliteit hebt. Veel van de thema’s hebben direct of indirect ook weer invloed op elkaar. Zo kan lichamelijk welzijn het mentale welzijn verbeteren & andersom!

Als organisatie kun je je werknemers informeren en op sommige punten ook helpen.

Dit is belangrijk, want werkgevers die betrokken zijn bij de werknemers en wat zij nodig hebben, zullen ook die betrokkenheid van werknemers voor het bedrijf oogsten.

Inhoudsopgave

1. Gezonde levensstijl

We halen het toch aan, want van alle thema’s verdiend lichamelijk welzijn nog het meest een eigen blog. De basis van een gezond leefstijl bestaat uit drie onderdelen. Door voldoende en gezonde voeding te eten krijgt je lichaam de energie die het nodig heeft. Daarnaast voel je je fitter als je voldoende beweegt. Dit doe je door dagelijks 30 minuten matig intensief bezig te zijn met bijvoorbeeld fietsen of wandelen. Als laatste is voldoende goede slaap van essentieel belang om elke dag energiek te starten.

Jouw organisatie kan hier op sommige punten aan bijdragen door werknemers te informeren op het gebied van voeding en beweging en gezonde keuzes te stimuleren.

Biedt de kantine gezonde opties? Wordt het nemen van de trap en het drinken van voldoende water gestimuleerd? Misschien weet niet iedereen dat jullie een fietsplan of bedrijfsfitness aanbieden.

2. Mentaal welzijn

Mentaal evenwicht is gericht op de gezondheid van je geest en minstens zo belangrijk als lichamelijk welzijn. Als je mentaal in balans bent kun je beter met stress omgaan en verlaag je de kans op een burn-out. Focuspunten zijn het stellen van doelen, positief denken, bewust leven en het aanpakken van problemen. Mentaal evenwicht zorgt ook voor veerkrachtigheid, waardoor medewerkers beter om kunnen gaan met tegenslagen.

Mentaal evenwicht vergt training en discipline. Iemands werk kan op meerdere manieren invloed hebben. We gaan hier iets dieper op in bij werkgeluk en sociaal welzijn.

3. Werkgeluk

Werken is meer dan het geven van arbeid in ruil voor inkomen. Werken draagt bij aan de gezondheid, omdat het een gevoel van betekenis en richting geeft wat zorgt voor voldoening.

Omdat werk een groot deel van je leven invult, is het mooi als je werknemers kunt helpen om er meer voldoening uit te halen. Het aangaan van de dialoog op gebied van groei en ontwikkeling is essentieel om werknemers te verbinden met hun eigen talenten, creativiteit en kwaliteiten. Dit hangt samen met het bieden van voldoende ontwikkelingsmogelijkheden, het niveau van de werkdruk en de werkzaamheden en de waardering en feedback op deze werkzaamheden.

4. Sociaal welzijn

Persoonlijke relaties op het werk zijn van invloed op de mentale balans (dus ook op het lichamelijk welzijn) en dragen bij aan het ervaren van werkgeluk. Het is belangrijk dat werknemers zich een gewaardeerd onderdeel voelen van de bedrijfscultuur en de teams waarin ze werken. Ook is waardering en openheid tussen de teams en het management is van essentieel belang.

Collega’s die een dergelijk dichte band met elkaar hebben zijn meer open in de communicatie. Dit is ook belangrijk voor werk waar veel interactie voor nodig is.

Je kunt hier als organisatie aan bijdragen door teambuilding oefeningen te organiseren om zo collega’s en teams hechter te maken. Ook kun je trainingen op het gebied van sociale vaardigheden aanbieden.

smoothiebar huren

Smoothiefiets

Met onze smoothiefietsen promoot je duurzaamheid en vitaliteit. Ideaal voor grote evenementen, tijdens lunches of op de werkvloer,

5. Financiële stress

Geldschulden zijn voor veel mensen een oorzaak van stress. Dit kan effect hebben op het geluk en de gezondheid, maar ook op de prestaties op de werkvloer.

Uiteraard ligt de financiële verantwoordelijkheid bij de werknemer en zijn of haar huishouden zelf. Echter kun je de betrokkenheid van jouw organisatie bij de werknemer vergroten door hen de mogelijkheid te bieden de eigen financiële situatie te evalueren en hierover advies in te winnen.

Deze gesprekken hoeven niet enkel over schulden te gaan, maar ook financiële veranderingen in het privé leven zoals door het kopen van een huis, scheiding, zwangerschap of het effect van een dag minder werken.

Delen

Meer posts

Van onze blog